Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

KORONAROKOTUKSET SOMEROLLA

Monitoimitalolla os. Kiiruuntie 6

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat ottaa rokotteen.

Ensimmäisiä koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä kaikille 5 vuotta täyttäneille. 

Uusien koronarokotusaloituksien kohdalla 2. rokotteen annosväli on joko kansallisen THL:n suosituksen mukainen 6 viikkoa tai se voi olla myös rokotevalmisteen myyntiluvan mukainen (3 viikkoa), mikäli on tarvetta saada rokotesuoja nopeasti. Lasten ja nuorten aikuisten (alle 30-vuotiaiden) rokotuksissa rokotusväli on pääsääntöisesti 6 viikkoa, ellei tarvetta nopeampaan suojaan ilmene.

KORONAROKOTTAMISEN SUPERVIIKKO SOMEROLLA ma-pe 17-21.1!

Oletko aikuinen tai 12 vuotta täyttänyt? Puuttuuko sinulta jokin koronarokotesarjan rokotuksista? Ensi viikolla jaamme rokotekampanjan aikana noin 500 rokotetta päivässä. Aikoja on vielä runsaasti – varaa omasi vahvasti tunnistautumalla sähköisestä ajanvarauksesta!

Rokotuspiste sijaitsee Monitoimitalossa (Kiiruuntie 6, Somero). Kampanjaviikon aukioloajat ma-pe 17-21.1:

Ma: klo 9-16
Ti:   klo 9-18

Ke: klo 9-16
To: klo 9-16
Pe: klo 9-19

KOLMAS KORONAROKOTEANNOS

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen välin lyhentämistä

THL suosittelee, että kolmannen koronarokotteen annosväliä lyhennetään. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

 Uusi annosvälisuositus on tehty omikronvariantista saadun uuden tiedon valossa.

 Kolmansissa rokoteannoksissa tulee edetä nopeasti valtioneuvoston asetuksessa määritellyn rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin.

Somerolla ajan kolmannalle koronarokotukselle voivat varata ajan kaikki 18-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt. (päivitetty 27.12.2021)

Kolmas rokoteannos voidaan antaa voimakkaan immuunipuolustusvajeen potilaille, jos 2. annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 

THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille neljättä koronarokoteannosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Heillä neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. 


5—11-VUOTIAIDEN LASTEN KORONAROKOTUKSET

Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astui voimaan 23. joulukuuta – myös 5–11-vuotiaille mahdollista tarjota koronarokotuksia


Kunnat voivat tarjota kaikille 5–11-vuotiaille koronarokotuksia. Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet.  Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. (päivitetty 27.12.2021)

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Tehosteannos annetaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä. Jos lapsi on sairastanut koronan, niin ensimmäinen rokote voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta ei tarvita.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella. Lomake löytyy THL:n sivuilta hakusanalla ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”.

Huomaa, että suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta, jos 

Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu. 

Lasten koronarokotuksille aika varataan neuvolasta arkisin klo 12-13 numerosta 0447792555 tai 0447792557. 


Ajanvaraus rokotukseen

Ajan koronarokotukseen voi varata sähköisesti tai soittamalla arkisin klo 12-13 numeroon 050 477 6155. Sähköinen ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista. 

Rokotuksen jälkeen varaudu odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Rokotusten jälkeenkin on edelleen tärkeää pitää turvavälejä, käyttää kasvomaskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä noudattaa muita ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin. Ajanvaraus arkisin klo 12-13,

Puhelinnumero 050 4776155.


Siirry sähköiseen ajanvaraukseen – somero.terveytesi.fi

Rokotusaikoja varattaessa on hyvä huomioida, että sairastettu koronavirustauti antaa noin kuusi kuukautta kestävän suojan valtaosalle sairastuneita, joten rokotusta suositellaan otettavaksi vasta sen jälkeen.

Alle 30-vuotiaille miehille annetaan vain Comirnaty-rokotetta.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei aikaisemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia alle 30-vuotiaille miehille, lukuun ottamatta henkilöitä, jotka kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään tai ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Varovaisuusperiaatteen vuoksi alle 30-vuotiaille miehille ei edelleenkään suositella Moderna-rokotetta siihen liittyvän harvinaisen sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriskin vuoksi. 

Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella Comirnaty- ja Moderna-rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Odotetusta poikkeavia vakavia haittavaikutuksia ei ole havaittu, kun rokotussarjaa on jatkettu toisella valmisteella.


Somerolla rokotetaan Modernan ja Pfizer BioNTechin Comirnaty rokotteilla.

THL kolmas rokoteannosTHL - Alaikäisen itsenäisen päätöskyvyn arviointi terveydenhuollossa

THL - Tietoa 12-15 -vuotiaan huoltajalle
LISÄTIETOJA ROKOTEVALMISTEISTA SEKÄ RISKIRYHMISTÄ 

 

THL:n julkaisema kuntakohtainen rokotustilanne

Kuntakohtainen rokotuskattavuus ikäryhmittäin